4 tipp, hogyan oldd meg a mindennapi konfliktusokat

A konfliktusok sok kellemetlenséget okozhatnak, viszont alapvetően jó, hogy vannak: megmutatják, hogy milyen különbözőek vagyunk.

Nem véletlen, hogy még a legjobb barátok és a párok között is vannak viták és veszekedések, a családi konfliktusokról már ne is beszéljünk! A jó hír az, hogy a ezek mind megoldhatók, és ha megfelelően állsz hozzá, nemcsak a kapcsolataid, de a személyiséged is sokat fog fejlődni. Nézzünk néhány fontos tippet a konfliktusok feloldására!

1. Gondold át, hogy mennyire fontos számodra a kapcsolatod azzal az emberrel, akivel konfliktusba keveredtél!

Ez az első lépés, hogy jó döntést tudj hozni. Ha egy barátodról, családtagodról vagy a szerelmedről van szó, egy olyan emberről, aki hatással van a mindennapi életedre (például egy tanár), mindenképp kezdeni kell valamit a helyzettel. Nem érdemes viszont görcsölni akkor, ha például egy olyan osztálytársról vagy ismerősről van szó, aki nincs befolyással a mindennapjaidra és nem is kedveled különösebben. Nem kötelező mindenkivel jóban lenni: egy csomó stressztől megkíméled magad, ha nem törekszel rá, hogy mindenki szeressen. Csak az igazán fontos emberekkel törődj!

2. Mindig mondd ki, hogy mit érzel!

Fontos, hogy a másikkal tudasd, hogy rosszul érint az adott konfliktus, de ne önsajnálatból igyekezz megoldani a problémát! Kérdezd meg a másikat is, hogy ő hogyan érzi magát ebben a szituációban. Üljetek le és beszéljétek meg, mi a probléma és milyen megoldást szeretnétek.

A konfliktusok sok kellemetlenséget okozhatnak, viszont alapvetően jó, hogy vannak: megmutatják, hogy milyen különbözőek vagyunk.Fotó / Shutterstock

3. A megoldásra fókuszálj, ne a konfliktus elmélyítésére!

Ha személyes jellegű konfliktusról van szó, ne dobálózz a másik rossz tulajdonságaival vagy múltbeli hibáival, és kérd meg, hogy ő se tegye ezt! Nem a további veszekedés a cél, hanem az, hogy közös nevezőre jussatok. Ezt pedig csak a nézeteltéréseket félretéve lehet megtenni.

4. Tudd, hogy a konfliktust kell feloldani, nem a kettőtök közötti különbségeket!

Egyáltalán nem az a cél, hogy a végére ugyanúgy gondolkodjatok bizonyos kérdésekben. Fontos szem előtt tartani, hogy a másikkal való kapcsolat ez esetben fontosabb, mint az, hogy különbözőek vagytok. Ez magánéleti és iskolai kapcsolatokra egyaránt vonatkozik, hiszen az együttműködést megnehezítik a felek között lévő feszültségek.

Konda Nikolett