5 ok, amiért érdemes áttérned a korai alvásra

A kellő mennyiségű alvás egyesek számára létszükséglet, mások pár órával is simán lenyomnak egy tíz órás műszakot, ha kell. Az esti alvásidő is nagyban eltérhet különböző emberek között, most viszont eláruljuk, miért érdemes időben nyugovóra térni.

A fiatalabb generációt átlagban a késői alvás jellemzi, hiszen még ha otthon is töltjük az estét, az internet vagy az aktuális kedvenc sorozat nem mindig hagy aludni. Hosszútávon azonban több előnyöd származhat az alvási szokások renoválásával, mutatjuk, hogy miért.

Korábbi alvás = hosszabb élet

A Surrey Egyetem kutatása alapján az éjszakai baglyok 10%-kal nagyobb eséllyel lesznek rövidebb életűek, mint a korai alvók. A késői alvás másnap magasabb stressz-szintet és alacsonyabb energiaszintet is eredményez, amit nem árt elkerülni, pláne ha nap mint nap sok feladata van az embernek.

Éljen a korai reggeli

Az Illinois Egyetem kutatása alapján a korán elfogyasztott reggeli csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy reggel 6-kor akár három kakaóscsiga sem számít, viszont ha tudod, érdemes koránra időzíteni a reggelid elfogyasztását.

Fotó / Shutterstock

Csökkentsd az Alzheimer-kór kockázatát

Habár a tízes és húszas éveikben kevesen foglalkoznak az esetleges későbbi betegségekkel, azért mégsem éri meg hanyagnak lenni, hogy ne a jövőbeli énednek kelljen megfizetni érte. Ha rendszeresen éjjel háromkor fekszel, akkor valószínűleg nem alszol eleget, hiszen kevesen tehetik meg, hogy minden nap délig aludjanak - ennek fényében a kevés alvással a meglehetősen komoly betegség kialakulását is elősegíted, amellett, hogy rendszeresen egész nap zombinak érzed magad.

Produktív délelőtt

Ha keltél már korán önszántadból, csak azért, hogy délutánra végezz a teendőiddel, akkor tudhatod, hogy miért promózza minden apuka a korai kelést: mire tizenegyet üt az óra már megreggeliztél, megírtál egy beadandót, edzettél és még a szobádat is kitakarítottad. Ez amellett, hogy egy máshoz nem hasonlítható büszkeséggel tölti el az embert, még a kötelességei és a hobbijai összeegyeztetését is igencsak megkönnyíti, hiszen valljuk be, hogy az éjfél körüli időszakot már aligha tudod olyan jól kihasználni.