Ezt várják el tőled matek emelt érettségin!

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Következzen a matek emelt szintű vizsga!

Bár van, akiknek talán egy horrorfilmnél is félelmetesebb a matek érettségi, ha emelt szintű
érettségire készülsz, akkor valószínűleg annyira pro vagy a témából, hogy a legvadabb differenciálszámítások sem kottyannak meg, és a másoknak káromkodásszámba menő témakörök téged lázba hoznak.

Azt viszont a függvényeket oda-vissza kenő és vágó hardcore matekosok is aláírják, hogy rend a lelke mindennek. Szóval, még ha úgy is folynak a megoldások a papírra, mint tollból a tinta, akkor is ideális időbeosztással és alapos felkészüléssel érdemes nekivágni a kihívásnak – például úgy, hogy teszteled, miként teljesítettél volna a 2020-as érettségin. Azt már tudjuk, hogy csak az írásbelire kell összpontosítani, hiszen az idén a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a szóbeli érettségi vizsgák.

Nem elég alkalmazni

Miközben a középszintű matek érettségin elsősorban az alkalmazás a lényeg, az emelt szinten eggyel nő a tét. Az egy dolog, hogy tudni kell a középszint követelményeit, csakhogy itt már nehezebb és több ötletet igénylő megoldást várnak a diákoktól.

A tananyag speciális anyagrészektől sem mentes – ezzel picit már azokat készítik fel, akiknek a felsőoktatásban így vagy úgy szükségük lesz a matekra.

Ha például összevetjük az Oktatási Hivatal leírásában a két szint részleteit, rögvest szemmel
láthatóak a különbségek. Míg a középszinten üresek a táblázat egyes részei, emelt szinten bizony az átlagnál is jobban kell vágni az alábbi témaköröket:
- határérték, folytonosság
- differenciálszámítás
- integrálszámítás

A teljes képért tegyük hozzá, például az arányosságnál és százalékszámításnál nincs többletelvárás a középszinthez képest.

240 perced lesz arra az emelt szintű matek írásbelin, hogy lenyűgözd a pontozókat.Forrás: Shutterstock

 Miben tér el az emelt szint a középszinttől?

Miként az érettségik többségénél, a mateknál is igaz, hogy a kompetenciák a mindkét szinten közös tőről fakadnak, ugyanakkor a konkrét vizsgakövetelményekben van néhány egészen egyértelműen zongorázható különbség.

Mutatunk néhányat!
- ismerd és alkalmazd a de Morgan-azonosságokat
- a matematikai logika alpontnál szerepel, hogy konkrét esetekben tudd megfogalmazni a tételek megfordítását
- ismerd a Pascal-háromszöget és az alapvető tulajdonságait
- tudd bizonyítani, hogy végtelen sok prímszám van
- ismerd a permanencia elvét
- tudd a polinom fokszámát, fokszám szerint rendezett alakját
- tudd a differencia- és differenciálhányados definícióját
- ismerd a Newton-Leibniz-tételt
- tudd meghatározni kitérő egyenesek távolságát és hajlásszögét
- ismerd a hasonlósági transzformáció definícióját
- bizonyítsd a skalárszorzat koordinátákból való kiszámítására vonatkozó tételt
- tudd levezetni a kör egyenletét

Néhány segédeszköz, ami még neked is jól jöhet

Noha a szóbeli érettségi elmarad, 240 varázslatos perced lesz arra az emelt szintű matek írásbelin, hogy lenyűgözd a pontozókat.

Bár vélhetően minden tudás a fejedben van, azért akad néhány segédeszköz, amely még neked is jól jöhet. Ezeket otthon ne felejtsd, mert nem a vizsgáztató intézmény dolga a kezed alá tenni.
- függvénytáblázat (egyszerre akár több is)
- zsebszámológép (csak semmi trükközés, nem lehet olyan, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére is alkalmas)
- körző
- vonalzó
- szögmérő

Ha nem akarsz várni május elejéig, akár már most letesztelheted, átmennél-e a matek érettségin, vagy mire jutottál volna a tárgy minden idők legnehezebb érettségijén.

Forrás: Oktatási Hivatal