Nemcsak tanulásra van szükség a tökéletes érettségihez, kell más is

Vészesen közeledik az érettségi vizsgák ideje, ez pedig sokak számára egyet jelent a korai keléssel és az éjszakába nyúló tanulással. A nagy megmérettetés előtt viszont nem árt kicsit visszavenni a hajtásból és pihenni is egy keveset.

A vizsgadrukk miatt talán te is úgy érzed, hogy minden perc, amit tanulás nélkül töltesz, elvesztegetett idő. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz! A vizsgák előtti napokban rengeteget tud segíteni, ha megpróbálsz egy kicsit kikapcsolni.

A vizsgák előtti napokban rengeteget tud segíteni, ha megpróbálsz egy kicsit kikapcsolniFotó / 123RF

Mozogj!

Sokszor talán észre sem veszed, hogy az órákon át tartó tanulástól mennyire elgémberedtek végtagjaid. Ilyenkor nem árt, ha leteszed a tollat, felállsz az asztaltól, és mozogsz kicsit.

Akár csak egy sétára, akár valami sporttevékenység céljából mozdulsz ki, a lényeg, hogy tölts egy kis időt a szabadban is, hogy felfrissülhess!

Lazíts!

A nagy készülés közepette igencsak bűntudatkeltő tud lenni, ha leülsz olvasni vagy megnézel egy filmet.

Pedig hidd el, hogy nagy szükséged van egy kis lazításra!  

Nem egyszerű feldolgozni azt a hatalmas információmennyiséget, amivel nap mint nap elárasztod az agyadat. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy kikapcsolj egy kicsit, és másra koncentrálj, semmiképpen ne terheld túl magad!

Aludj!

A lehető legrosszabb dolog, amit az érettségi előtti napokban tehetsz, az nem más, mint hogy néhány óra alvással a hátad mögött egész nap, akár hajnalokba nyúlóan tanulsz. A szervezetednek rendkívül nagy szüksége van a pihenésre, különösen akkor, amikor ilyen nagy megmérettetésre készülsz!

A szervezetednek rendkívül nagy szüksége van a pihenésre, különösen akkor, amikor ilyen nagy megmérettetésre készülszFotó / 123RF

Semmiképpen ne gondold azt, hogy a hétköznapi éjszakázós tanulások miatt kimaradt alvást majd bepótolod hétvégén, hiszen ez nem így működik. Fizikailag és mentálisan is nagy szükséged van arra, hogy napi szinten pihenj legalább 8 órát, így minden nap újult erővel, frissen vetheted bele magadat a tanulnivalóba.

Ne feledd, a pihenés nem bűn! Az érettségi előtti napokban már semmiképp ne kínozd magad felesleges magolással. Koncentrálj inkább arra, hogy kipihenten ugorj neki az előtted álló megmérettetésnek!

Somogyi Petra