Befejeződött a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum korszerűsítése

Intézményeket korszerűsítettek és új oktatási módszereket fejlesztettek az Európai Unió és a magyar kormány támogatásából.

Három év alatt, 550 millió forintból valósult meg a projekt Salgótarján, Bátonyterenye és Balassagyarmat városaiban, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tagintézményeiben. A projekt célja a lemorzsolódás, a korai iskolaelhagyás csökkentése, a szakképzésben tanulók végzettségi szintjének és a diákok továbbtanulási arányának növelése volt.

Forrás: ShutterStock

A fejlesztés legfontosabb részei a következők voltak:

  • Számítógépeket, laptopokat, LEGO-robotokat, multimédiás és audiovizuális eszközöket szereztek be.
  • A diákok tanórán kívüli alapkészség-fejlesztő foglalkozásokon vettek részt olyan területeken, mint a matematika, a magyar nyelv és kommunikáció vagy a digitális kompetencia.
  • Mentorok és pszichológus támogatta a résztvevőket tanulási és szociális problémáik kezelésében.
  • Szabadidős programok erősítették a tanulók iskolához való kötődését.
  • Cég- és üzemlátogatások, sikeres vállalkozók előadásainak megszervezésével és pályaorientációs rendezvényekkel bátorították a diákokat arra, hogy vállalkozóvá váljanak.
  • A Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium épületében digitális közösségi alkotóműhelyt alakítottak ki. Beszereztek robotika-programozási eszközöket, 3D nyomtatókat, lézervágó gépet. Felújították a konditermet, a szabadidős szobákat, és számítógépekkel szerelték fel a könyvtárat is.
  • Az oktatók húsz százaléka akkreditált módszertani továbbképzéseken vett részt, akik komplex módszertani tananyagfejlesztés keretében alapkészség-fejlesztéshez használható tananyagokat készítettek. Ezeket az oktatás során már alkalmazzák is.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum nyolc iskolájában olyan technikumi, szakképző iskolai és felnőttképzési területeken lehet tanulni, mint a gépészet, informatika és távközés, építőipar, kereskedelem, szépészet, vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment, közlekedés és szállítmányozás. sport, egészségügy.

Forrás: MTI