Te is részese lennél a legnagyobb elit vitaközösségnek?

Nemrég nagy hírt kavart, hogy az Oxford Schools vitaversenyének újonc kategóriáját két magyar diáklány nyerte. Most mindent összeszedtünk a versenyről, és olyan tippeket is megosztunk, amivel te is hasonló eredményeket érhetsz el!

Kik a szervezők?

Az Oxford Union által vezetett Oxford Schools a világ legnagyobb brit parlamenti iskolai szintű vitaversenye több, mint 20 éves múltra tekint vissza. Céljuk, hogy a vitát minél több iskolában elérhetővé tegyék a 14-18 éves diákok számára, a presztízs és versenyképesség megőrzése mellett. Idén március 13-14 között online tartották a döntőt, melyen Balázs Julianna és Törőcsik Lili, Milestone Institute csapata nyerte meg a nemzetközi döntő „újonc" kategóriáját.

Hogyan vehetsz részt te is?

A regisztrációs időszak szeptemberben nyílik meg és a jelentkezési díj megfizetése ellenében lehetséges. Hivatalos korhatár nincs, azonban általában a 14-18 éves diákok képezik a fő célcsoportot. Minden csapat két tanulóból áll, az iskolák legfeljebb négy csapatot nevezhetnek. Nemzetközi fordulósorozatot rendeznek, amelyből a legjobb 130 csapat csatlakozhat az Egyesült Királyság és Írország csapatainak márciusi döntőjéhez. A regionális fordulókra januárban és februárban kerül sor.

Forrás: Roger Askew 2016/Roger Askew

Miképp készülhetsz fel sikeresen?

Az őszi ciklus során online vitafoglalkozásokon lehet részt venni, amelyeket az Oxford Unió legfelsőbb osztályú versenyző vitázói vezetnek. Ezek a workshopok a résztvevő iskolák számára ingyenesen elérhetők. A vita fogalmának bemutatásán kívül, lefedik a brit parlamenti viták alapjait, valamint tippeket és trükköket osztanak meg a vita stratégiájáról, ötletek előterjesztéséről, a beszédek strukturálásáról és a magabiztos előadásról. Ezen kívül még egy 30 perces oxfordi felvételi beszélgetést is tartalmaz az érdeklődő hallgatók számára. Az Oxford Union elmúlt év vitái online is megtalálhatóak, érdemes visszanézni őket, hiszen sokat lehet tanulni belőlük. Olyan témákról volt szó, mint a Black Lives Matter, hajléktalanság, sportkorrupció és olyan előadók látogatták meg a közösséget, mint Morgan Freeman vagy John Kerry.

Miért fontos a vitakészség fejlesztése?

A vita elképesztően kifizetődő és gazdagító élmény, ezért mind az Oxford Union, mind az Oxford Schools célja, hogy minél több diák kapcsolódjon be és ismerje meg a vita kultúráját, még akkor is, ha előtte soha nem vitatkozott. A vitakészség hozzájárul a diákok egészséges önismeret és önkép fejlődéséhez. Ezáltal társas kapcsolataik bővülnek, önkifejezési képességük, problémamegoldó gondolkodásuk, együttműködési és kritikai készségük fejlődik, szókincsük gazdagabbá válik. A társadalmi problémákkal szembeni érzékenység tovább nő, a problémamegoldó képességük fejlődik, empátiájuk és konfliktuskezeléssel kapcsolatos eszköztáruk bővül.

Töltsd te is hasznosan a nyarat, fejleszd vitakészségedet, jelentkezz ősszel és legyél te a következő magyar vitaverseny győztese!