Nyolcadik után technikumban tanulnak tovább a legtöbben!

Három-négy éve még gimnáziumba jelentkezett a nyolcadikosok 41 százaléka, idén a technikumok voltak ennyire népszerűek.

Idén több mint 103 ezer diák jelentkezett középfokú intézménybe. Közülük a gimnáziumot idén csupán a nyolcadikosok 34 százaléka választotta – tudjuk meg Pölöskei Gábornétól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzését felelős helyettes államtitkárától. Hozzátette, hogy amennyiben a szakképzés népszerűségét tekintjük, „még van ahova fejlődni". Példaként Ausztriát hozta fel, ahol a nyolcadikosok 21 százaléka választja a gimnáziumot, a többi diák pedig a szakképzés mellett dönt.

Az új szakképzési rendszer 2020-tól van érvényben.Forrás: PixaBay

Minden, amit érdemes tudni a szakképzési rendszerről

Az új szakképzési rendszer 2020-tól van érvényben, kifutó rendszerben pedig a gimnáziumok mellett továbbra is működnek a korábban ismert szakgimnáziumok és szakközépiskolák, illetve a sajátos nevelési igényű diákok számára a szakiskolai képzések. Míg a szakgimnáziumok érettségit és szakmai érettségit is adnak, a szakközépiskola csak szakmát. Ez utóbbi esetén azonban be lehet iratkozni egy plusz kétéves képzésre, mely érettségit is ad.

Az új rendszer valamivel bonyolultabb, egyúttal viszont nem titkolt célja vonzóbbá tenni a szakképzést a felvételiző diákok számára. A technikum – nagyjából – a korábbi szakgimnáziumnak, a szakképző iskola pedig a korábbi szakközépiskolának felel meg, a változás pedig nem csak a nevekben érhető tetten. A jelenlegi technikum képzése ötéves, mely során két év ágazati képzést három év duális képzés követ, ami érettségivel és technikusi bizonyítvány megszerzésével zárul. Ezzel szemben a szakképző iskola hároméves, mely egy év ágazati képzést és két év duális képzést foglal magába, a végén pedig szintén letehető az érettségi vizsga és a szakmai vizsga is.

Az említett ágazati képzés az ösztöndíj mellett a szakképzés egyik legfőbb vonzereje. Ez azt jelenti, hogy nem kell azonnal szakmát választani, hanem több munkakörbe is belekóstolhatnak a tanulók. A konkrét szakképzés csak az ágazat széles körű megismerése után indul be, amikor a duális képzés által az oktatás mellett munkalehetőséget is biztosít a diákok számára az iskola.

Már a szakképzés is válogat

A változtatásoknak köszönhetően a szakképzést választók aránya 2019-hez képest 11 százalékkal növekedett meg 2020-ra, idén pedig 20 százalékkal jelentkeztek többen, mint tavaly. Pölöskei Gáborné nyilatkozata szerint a magyar szakképzés a nyugat-európai képzések felé mozdult el, ugyanis inkább a gyakorlaton van a hangsúly, mintsem az elméleten. Ugyanakkor a növekvő népszerűség a szakképzés színvonalára is hatással van: idén a jelentkezők számának köszönhetően nagyon sok technikumba csak 4,3 feletti átlaggal vettek fel új diákokat.

A fenti előnyök mellett készül még újdonságokkal a szakképzési rendszer: szeptembertől okleveles technikusokat is képeznek majd 23 iskolában. Ez azt jelenti, hogy az egyetemi és a technikumi tananyagok összhangban lesznek egymással, a jelentkező diákok pedig az érettségi, a szakma (és az ösztöndíj) mellett kreditpontokat is kapnak majd, aminek köszönhetően a későbbi egyetemi képzés fél évvel lerövidülhet.

forrás: MTI, Oktatási Hivatal