Érettségi 2021: Ezt várják el tőled kémia emelt szinten!

A főbb tárgyak után még egy utolsó nagy levegővétel kell, hogy lezárd a középiskolai éveket? Sorozatunkban korábban megmutattuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján, most pedig következzen egy tárgy a második hétről, a kémia emelt szintű vizsga!

Ha a főbb tárgyakon túljutottál, már nem lehet olyan brutális az érettségi – még akkor sem, ha az utolsó erőpróba a kémia emelt szintű érettségimájus 10-én reggel 8-tól.

Kémia emelt szintre csak úgy senki sem megy, ezért a pozitívum, hogy szíved csücske lehet a tárgy, viszont némi nyomást jelenthet, hogy valószínűleg penge eredményre lesz szükséged, ezért még az utolsó napokban is jól jöhet átfutni, mit kell tudnod. Ki tudja, hátha még a hajrában eszedbe jut, hogy ezt vagy azt át lehetne ismételni, és ha szerencséd van, ez pont előkerül majd a feladatsorban. Ezért a középszint után az emelt szintűről is összeszedtük a legfontosabb infókat.

Kompetenciák

A középszintűhöz viszonyítva kevés, ám fontos pluszokat várnak el tőled, igaz, ezúttal csak az írásbelin, hiszen a szóbelik kivételes esetektől eltekintve (például a testnevelés vagy a rosszabb eredmény) elmaradnak.

Az írásbelin is meg kell mutatnod, hogy képes vagy felismerni az ismeretanyag belső összefüggéseit és az egyes témakörök közötti kapcsolatokat. Nem csak felismerned kell a relációkat, hanem tudnod is kell alkalmazni a tárgy tanult vizsgálati és következtetési módszereit.

Azt sem úszod meg, hogy tudd megoldani az összetettebb kémiai számítási és elméleti feladatokat, problémákat.

Témakörök

Az emelt szint abban nem tér el a középszinttől, hogy négy csoportra bontva összegezték az elvárásokat:

  • általános kémia
  • szervetlen kémia
  • szerves kémia
  • kémiai számítások

Az avatatlan szemlélő akár meg is nyugodhatna, hiszen az emelt szint oldalán egész sokszor üresek a rubrikák, azaz középszinthez képest nem sorolnak fel sok plusz elvárást.

Persze csínján az ünnepléssel, hiszen az elvárt pluszokat valóban elvárják. Például fogalmi szinten ismerni kell Berzeliust vagy éppen a híres Curie házaspárt – a középszinten nem szerepelnek. Említhetnénk, hogy a kovalens kötésnél tisztában kell lenni s- és a p-kötéssel, és még néhány ezekhez kapcsolódó információval.

Később előjön a vízionszorzat a levezetéssel együtt vagy a metilnarancs, és az elektrolízis mennyiségi törvényei, a kénsavgyártás lépései vagy az alumíniumgyártás lépéseinek reakcióegyenletei sem érhetnek meglepetésként, ám még hosszan sorolhatnánk.

Amit a vizsgáról tudni kell

Vegyük át azonban kicsit, hogy mire kell koncentrálnod a nagy napon. Az emelt szinten kétszer olyan hosszú a vizsga, mint az ugyanaznap írandó középszintűn, 240 perc. Abban viszont nem tér el a két műfaj, hogy megegyeznek az engedélyezett segédeszközök:

  • függvénytáblázat periódusos rendszerrel
  • zsebszámológép (amely nem alkalmas szöveges adatok tárolására és megjelenítésére)

Mindenki központi írásbeli feladatsornak veselkedik neki, és tetszés szerint lehet elosztani a rendelkezésre álló időt, nincs részekre bontva, mint például a magyar. A feladatsor nagyjából azonos pontszámban tartalmaz általános, illetve szervetlen és szerves kémiai kérdéseket. Ezeket viszont változatos formában kérik vissza, szembejönnek majd feleletválasztós kérdések, reakcióegyenletek kiegészítése, elemző vagy éppen számítási feladatok.

Ám nemcsak a tananyag elsajátításával kell készülni, hanem legalább ennyire fontos, hogy fejben topon legyél, és kiegyensúlyozott maradj. Érdemes még egyszer átgondolni, mi az, amit semmiképpen se hagyj otthon az érettségi napján, hogyan készülj az utolsó este, és miként kerüld el a késést. Ha mindezeket átfutod, akkor már nagy baj nem lehet.

Forrás: Oktatási Hivatal