Így indult a jelenléti oktatás a szakképzésben

A járványügyi előírások betartásával 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a diákok május 10-én.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő intézményekben a folytatódó és megkezdődő vizsgák miatt továbbra is kötelező a folyamatos fertőtlenítés, belépéskor pedig mindenki hőmérsékletét ellenőrzik.

A járványhelyzet miatt az érettségi vizsgákkal párhuzamosan induló szakmai vizsgák és ágazati alapvizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról maguk dönthetnek a szakképző intézmények, az írásbeliket viszont a központilag előírt vizsganapok szerint szervezhetik meg az iskolák, természetesen a védekezés szabályainak szigorú betartásával.

Azoknak az iskoláknak, melyek vizsgahelyszínként működnek, lehetőségük van a digitális oktatás fenntartására, illetve a tanórák délutáni megtartására. Ezzel a lehetőséggel közel 100 szakképző intézmény élt.

Az ITM közleményében Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a szakképzés megerősítésének részeként a korábbi szakgimnáziumok döntő része már technikumként működik, tehát egyszerre ad szakmát és érettségit. Így a diákok számára lehetővé válik a technikum befejezése után az azonnali elhelyezkedés a munkaerőpiacon, de úgy is dönthetnek, hogy az elsajátított alapokra építve a felsőoktatásban szereznek mérnöki, informatikusi vagy más szakirányú diplomát.

Forrás: MTI