Megújultak az érettségi vizsgakövetelmények!

Elkészültek a 2020-ban módosult Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő részletes érettségi vizsgakövetelmények, melyek a 2024 tavaszán érettségizőkre fognak először vonatkozni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben kifejtette, az új részletes vizsgakövetelmények meghatározzák a megváltozott fókuszú vagy új érettségi tárgyak (például a digitális kultúra vagy az állampolgári ismeretek) vizsgaelvárásait, emellett széles teret adnak a diákok önálló problémamegoldásának és kreativitásának is. Lássuk a legfontosabb változásokat az érettségivel kapcsolatban!

  • A természettudományos tárgyakból (biológia, kémia, fizika, földrajz) érettségiző diákok projektfeladatot is választhatnak.
  • Nem változik az érettségi vizsga kétszintű rendszere, emellett egyértelműen elhatárolják, milyen tudásanyagra van szükség közép-, és milyenre emelt szinten.
  • A kötelező vizsgatárgyak is ugyanazok maradnak, mint eddig.
  • A sikeres érettségit a 11. és 12. évfolyamon fakultációk szolgálják, valamint egy szabadon tervezhető, érettségi felkészítésre felhasználható órakeret.

A megújult követelményekhez az Oktatási Hivatal hamarosan mintafeladatokat tesz közzé honlapján, amiről mi is beszámolunk majd. Ha kíváncsi vagy, milyen lesz az érettségi vizsga 2024-től, maradj velünk!

forrás: MTI