Te tudod mikor van az óraátállítás? Készülj, már nincs messze!

Március utolsó vasárnapján kezdődik a nyári időszámítás, ami azt jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk.

Pár éve felröppent a hír, hogy eltörlik az óraátállítást és csupán egy időzóna marad. De mi az igazság, tényleg nem lesz több váltás az időzónák között?

Az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óraátállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, kezdő dátumának pedig 2021-et határozta meg.

Az ITM március 26-ai beszámolója szerint a magyar kormány még nem döntött a kérdésben, de széles körű egyeztetést szeretne a kérdésről az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal.
Erre azért van szükség, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az eltérő időszámítás. Az egyes tagországoknak maguknak kell eldönteniük, hogy mit választanak, mégpedig véglegesen.

Nem tudni, mikor születik végleges döntés a kérdésben, de egy biztos:
A mostani óraátállítás 2021. március 28-án lesz, ekkor hajnali 2 óráról 3 órára állítjuk át az órát.

Bár az okostelefonok és órák korában már nem kell ezzel bajlódnunk, de gondolj csak bele, milyen macerás volt szüleidnek minden készüléket egyesével visszaállítani.

De milyen előnyei vannak a tavaszi időszámításnak?

- Tovább van világos, mely a közérzetre is pozitívan hat.
- A napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. évek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait, amely alapján úgy becsülhető, hogy az óraátállítással évente egy közepes, Eger méretű magyar város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű áram spórolható meg.

Hátránya pedig, hogy sokak számára akár 1-2 hétig tartó kellemetlen közérzettel, fejfájással, figyelmetlenséggel, csökkent koncentrálóképességgel jár, mivel az ember belső, biológiai óráját nem lehet egy pillanat alatt átállítani.

Valószínűleg senki sem bánná, ha maradna a nyári időszámítás, és tovább élvezhetnénk a napsütést.