Imádja az internet a kutyát, aki védőöltözetben kíséri gazdáját a laborba

Imádja a net a kutyát, akit arra képeztek ki, hogy fogyatékkal élő gazdáját kísérje a laboratóriumba. Sampsonnak saját köpenye, védőszemüvege és csizmái vannak.

Méretre készült felszerelést hord a hűséges négylábú, hogy gazdáját Joey Ramp agykutatót elkísérhesse a munkába, és támogathassa őt. Rampet 2006-ban lovaglás közben szerzett traumatikus fejsérülései sarkallták arra, hogy agykutató legyen, és többet tudjon meg az emberi agy működéséről.

Sampson a legelső kutya, akit beengedtek az Illinois-i Egyetem laboratóriumába, ahol gazdája doktori kutatásait végzi. „Ha elejtek valamit, odajön hozzám és rátámaszkodhatok, hogy le tudjak térdelni és fel tudjam venni, ami leesett."

Az okos golden retriever képes felismerni azt is, ha gazdáján a poszttraumás stressz jelei mutatkoznak.

„Nélküle biztos, hogy nem boldogulnék az egyetem világában vagy az agykutatási programban." – mondta.

Ramp már évek óta kampányol azért, hogy a segítőkutyákat beengedjék a laboratóriumokba. Azzal érvel, hogy a korlátozás hallgatók tömegeit akadályozza abban, hogy laborban dolgozhassanak és tudományos kutatómunkát végezhessenek.

Az okos golden retriever képes felismerni azt is, ha gazdáján a poszttraumás stressz jelei mutatkoznak.

A szabályok szerint, melyek megengedik, hogy Sampson beléphessen a laborba, muszáj ugyanolyan védőruhát viselnie, mint az embereknek, és mindig gazdája szeme előtt kell lennie. Meg kellett tanulnia órákon keresztül egy helyben feküdni, és parancsra odahozni dolgokat.

Bár mindenki egyetért abban, hogy imádnivalóan néz ki a felszerelésében, Ramp nem szeretné, ha ez elterelné a figyelmet arról, milyen fontos munkát végez a négylábú:

„Szeretném, ha mindenki megértené, mennyire magas szintű képzésben részesülnek a segítő kutyák. A fogyatékkal élő emberek is szeretnének tudománnyal foglalkozni, és fontos, hogy a segítő kutyákra úgy tekintsünk, mint akik ezt elérhetővé teszik számukra, ennek már itt az ideje."