Ezentúl máshogy nézel a csokira: 5+1 dolog, amit nem tudtál mindenki kedvenc édességéről

Édes vagy keserű, ét vagy tej, tábla vagy szelet, töltött vagy sima – az ezerarcú csokoládét szinte mindenki imádja. De tudtad, hogy ennek az édességnek komoly múltja is van? Gondolkoztál már, minek köszönhetjük a fehércsokit? Tudod, milyen régóta fogyasztja az emberiség a kakaót valamilyen formában?

Olvass tovább, ha igazi csokiszakértő szeretnél lenni!

 

Halmazállapotok

A kakaót a történelmének kilencven százalékában folyékony formában, italként fogyasztották. Valószínűleg a mai Dél-Mexikó területén kezdtek el innivalót készíteni a kakaóbabokból Krisztus előtt 1500 környékén.

Kiknek köszönhetjük?

Az, hogy a reggelid mellé Nesquiket kortyolgathatsz vagy uzsonna után megehetsz egy kocka csokit, végeredményben a spanyol felfedezőknek köszönhető, ugyanis ők hozták el Európába a kakaóbabot. A pontos történetet nem ismerjük, több verzió is elképzelhető: az egyik szerint például, hogy Spanyolországba hurcolt maják ajándékként szánták a kakaót II. Fülöp királynak 1544-ben.

Az első csokiszeletet 1847-ben dobták piacra Nagy-BritanniábanFotó / Shutterstock

Királyi ital

A Napkirály olyannyira bolondult a keserédes italért, hogy külön pozíciót hozott létre a személynek, aki megfőzte a kakaóját. Ő volt a "Chocolatier du Roi", azaz a királyi kakaókészítő.

A megszilárdulás

Az első csokiszeletet 1847-ben dobták piacra Nagy-Britanniában, és cukorból, csokoládélikőrből, illetve kakaóvajból készítették el.

A kakaót a történelmének kilencven százalékában folyékony formában, italként fogyasztották.Fotó / Shutterstock

Véletlen felfedezés

Az 1930-as években a svájci orvosok a gyerekosztályok kis betegeinek vitaminokkal dúsított tejet szerettek volna adni, azonban ők rendre elutasították a tejfogyasztást, mert "kisbabás" dolognak találták. A megoldás keresése során kakaóvajat adtak hozzá a tejhez, így pedig megszületett a fehércsokoládé, amely a második világháború után hatalmas siker lett.

Háromféle kakaóbab

A Mindmegette cikke szerint annak ellenére, hogy számtalan csokoládéfajtát próbálhatunk ki a világon, csupán háromféle kakaóbab egyikéből készül az összes. A legnépszerűbb ezek közül a Forastero:, a világ csokoládéinak háromnegyedéhez ez szolgál alapanyagként.