Halhatatlanság és halmazállapot-változtatás: ezek az állatvilág legmenőbb szuperképességei

Az állatvilág mindig meg tud minket lepni! Amikor már azt hinnénk, hogy mindent láttunk, az interneten találkozunk egy hihetetlen méretű molylepkével vagy éppen egy tökéletesen szimmetrikus arcú kiscicával. Ha mindez nem lenne elég, most eláruljuk: egyes állatoknak szuperképességei is vannak!

Ugye te is álmodoztál már róla, hogy milyen szuper lenne, ha alakot változtathatnál vagy halhatatlansággal rendelkeznél? Ezek a teremtmények képesek minderre!

Halhatatlanság

Nem is gondolnád, de a Turritopsis nutricula nevű medúzafaj egyedei örökké képesek élni. Hogy hogyan tehetik ezt meg? Sajátos mechanizmussal rendelkeznek, mely lehetővé teszi, hogy párzás után ismét fiatal medúzává változzanak vissza, ezt a ciklust ismételgetve pedig alapjában véve halhatatlannak számítanak. Persze, egy ragadozó még így is végezhet velük, de ettől függetlenül elég menő, nem?

Turritopsis nutricula

Halmazállapot-változtatás

Ezzel a hihetetlen szupererővel nem más rendelkezik, mint a nem túl esztétikus megjelenésű tengeri uborka. Szilárdból képes tulajdonképpen folyékony halmazállapotúvá válni, így pedig könnyedén elbújhat a tengerfenéken heverő sziklák réseibe. A folyamat közben előfordul, hogy kilöki magából belső szerveit, de szerencsére képes őket visszanöveszteni is.

tengeriuborkaFotó / Getty Images

Szupererő

A szó szoros értelmében szupererővel rendelkezik a héjbogárfélék közé tartozó Nosoderma diabolicum, amely Dél-Kaliforniában él. A cseppnyi rovar kitinpáncélja olyan erős, hogy meg sem kottyan neki, ha egy autó átgurul fölötte (pedig az még az emberek egészségére sincs túl jó hatással).

 

Nosoderma diabolicumFotó / Shutterstock

Szuperhallás

Az Origo cikke szerint a bálnák hallása olyannyira jó, hogy akár több száz kilométeres távolságból is képesek hallani egymást. Kommunikációjuk egyébként igen összetett, sok szempontból emlékeztet az emberi beszélgetésre, ami azért is nagyon figyelemre méltó, mert egyáltalán nem rendelkeznek hangszalagokkal. (A hangokat az orrnyílásaikon keresztül adják ki.) A szuperhallás oka a fej felépítésében keresendő, ugyanis koponyájuk csontjai tulajdonképpen antennaként funkcionálnak, s felerősítik a távoli zajokat.

BálnaFotó / Getty Images