Fogadjunk, te is rosszul tudtad! Tévhitek, amiknek MINDENKI bedől

"Tévedni emberi dolog" - tartja a mondás, és te is biztosan keveredtél már kisebb-nagyobb félreértésekbe életedben. A történelem során nemcsak egyéni, hanem társadalmi szinten is alakultak ki olyan tévhitek, amik esetleg meglepőek lehetnek számodra. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat!

Ha valaki félreértésbe keveredik egy bizonyos dologgal kapcsolatban az önmagában még nem probléma. A gond akkor kezdődik, ha ez a tévedés szájról szájra járva elkezd terjedni az emberek között, komoly tévhitekbe ringatva ezzel őket. Lássuk, te mennyinek dőltél be!

Einstein megbukott matekból?

Évek óta kering az interneten egy mém, ami szerint Einstein megbukott matekból a gimnáziumban, és mégis híres fizikus vált belőle. Ezzel azonban jobb, ha nem nyugtatod a lelkedet. Einstein valóban megbukott egyszer matematikából, viszont ez az egyetemi felvételijén történ, 15 éves korában.

EinsteinFotó / Shutterstock

A vikingek és a szarvas sisak

Ha magad elé képzeled a vikingeket, feltehetőleg te is magas, erős testalkatú férfiakat látsz, szarvas sisakkal a fejükön. De sajnos el kell, hogy szomorítsunk: a vikingek sosem viseltek ilyen sisakokat. Ez a tévhit valószínűleg Richard Wagner: A Nibelung gyűrűje című operájának egyik jelenetére vezethető vissza.

VikingekFotó / Shutterstock

A három királyok látogatása

Az összes közül talán ez az a tévhit, ami a legszélesebb körben elterjedt a történelem során. Karácsony közeledtével mindenkinek eszébe jut Gáspár, Menyhért és Boldizsár, amint a jászol mellett térdelnek és ajándékokat adnak a gyermek Jézusnak.

A Biblia valóban tesz említést királyokról és ajándékokról, azonban az sehol nincs konkrétan leírva, hogy hány király látogatott el Betlehembe, ráadásul a neveiket sem lehet tudni.

A szerencsesüti nem is Kínából származik?

Ha jártál már kínai étteremben, biztos neked is feltűntek a pár száz forintért megvehető kis sütemények, amik bölcsebbnél bölcsebb üzeneteket rejtenek. Ezek az édességek viszont nem Kínából, hanem Japánból származnak, ráadásul az Egyesült Államokban is a japánoknak köszönhetően terjedt el.

Szerencsesüti

Ezekkel viszont nem merül ki a tévhitek tárháza. Ha kíváncsi vagy még néhány érdekes dologra, amit valószínűleg te is rosszul tudsz, a Bors cikkében bővebben olvashatsz róluk!