Nincs (még) védettségi igazolványod? Négy tipp, hogy ne und meg a túrázást

Itt a jó idő, a szünet, és végre ki lehet szabadulni a természetbe, de mint minden jót, úgy az erdőt és a mezőt is meg lehet unni. Ezt könnyen el lehet kerülni, ha van pár trükk a tarsolyodban.

Természetesen a kirándulásnak pár nagyon fontos szabálya, amit mindig szem előtt kell tartani: légy biztonságban, ne szemetelj, és ne okozz maradandó kárt a környezetedben.

Légy szakértő!

Az egyik legizgalmasabb módja a túrázás felpezsdítésének, ha elkezded közben megismerni és felismerni a környezeted. Például biztos vannak növények, amiket nem ismersz, pedig ezeknek a meghatározásához már nem kell egy vaskos lexikon, csak az okostelefonod és a megfelelő alkalmazás (PlantNet, PictureThis). De a növényeken kívül specializálódhatsz madarakra vagy akár gombákra is.

Az egyik legizgalmasabb módja a túrázás felpezsdítésének, ha elkezded közben megismerni és felismerni a környezetedFotó / Paul Villecourt

Gyűjtögess!

Az előbb említett gombákon kívül rengeteg ehető, gyógyhatású és nem védett növény van, amit gyűjtögethetsz. Természetesen mindenképp győződj meg arról, hogy amihez hozzányúlsz és leszeded, az nem mérgező, ha pedig bármilyen kétséged van, akkor inkább hagyd ott, ne kockáztass! A gombák esetében pedig még akkor is vidd el bevizsgáltatni a zsákmányt, ha teljesen biztos vagy a dolgodban.

Éld bele magad!

Kis szerepjáték kell hozzá, de rögtön izgalmasabb lesz a természet, ha a részének érzed magad. Nézz körbe, mássz fel a dolgokra, keress újdonságokat az ösvény mellett – persze csak úgy, hogy ne taposs összes mindent. Menj ki egy bicskával, keresd meg a számodra tökéletes túrabotot. Ülj le valahova és faragd bele, amit jónak látsz, tedd egyedivé, és minden elkövetkezendő kiránduláson a társad lehet.

Kis szerepjáték kell hozzá, de rögtön izgalmasabb lesz a természet, ha a részének érzed magadFotó / 123RF

Geocaching

A geocaching szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel. Töltsd le Androidra vagy iOS-re a Geoládák alkalmazást, és keress elrejtett ládákat Magyarország minden táján! Próbáld ki, megéri.