Olimpia: ezekkel a sportágakkal igyekeznek megfogni a fiatalokat

Lényegében trendibbé, a fiatalok szemében vonzóbbá akarják tenni az olimpiát, részben ennek jegyében került be még 2016-ban öt sportág a hamarosan kezdődő tokiói nyári játékok programjába.

A tervezetthez képest a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott, az idén július 23-án kezdődő, és augusztus 8-ig tartó tokiói nyári olimpia egy kicsit más lesz, mint a korábbiak. És most nem arra gondolunk, hogy Japánban még komoly gondokat okoz a világjárvány, és nemrég hosszabbították meg a vészhelyzeti szabályokat a fővárosban.

Hanem arra, hogy bekerült öt új sportág az olimpiai programba – persze ez nem szokatlan, hiszen a modernkori olimpiák történetében többször is változott a műsor. Legutóbb tehát 2016-ban, amikor is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) arról határozott, hogy a 2020-as játékokon (értelemszerűen a halasztással ebben a tekintetben semmi sem változott) öt sportágat felvesznek a tokiói olimpiai programjárba: a gördeszkázást, a hullámlovaglást (azaz a szörföt), a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt.

A döntést nagyban befolyásolta, hogy szeretnék a fiatalok körében még vonzóbbá tenni az olimpiát, ráadásul több fiatalnak adnak esélyt arra, hogy szerepeljenek a játékokon. Szeretnék, hogy az olimpia és a szórakozás „kéz és kézben járjon", és ebben a fiatalok körében népszerű sportágakkal felfrissített olimpiai műsor sokat segíthet.

Valamivel később, 2017-ben egyébként a már meglévő sportágakon belül további versenyszámokat jelentettek be, például a kosárlabdában a 3x3-as változatot, a BMX-ben a freestyle-versenyeket vagy a pályakerékpárban a madisont. Akkor Thomas Bach NOB-elnök szintén arról beszélt, hogy az olimpia még fiatalosabb (és városiasabb) lesz.

Tegyük hozzá, a NOB úgynevezett Agenda 2020 elnevezésű programja lehetőséget ad a mindenkori szervezőknek, hogy egy bizonyos feltételrendszer mellett maguk döntsenek a sportágak egyszeri programba iktatásáról, szóval nem véletlen, hogy például a karate a sportág őshazájában kerül műsorra. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a döntés csak a mostani játékokra szól.

Nem minden sportág számít újnak egyébként: a baseball bemutatósportágként már az 1904-es St. Louis-is játékokon is szerepelt, aztán az 1992-es barcelonai játékoktól a 2008-as pekingi olimpiáig hivatalosan is az ötkarikás program része volt, ám utána lekerült a műsorról.

És akkor néhány szó minden sportágról:

Softball/baseball: a softballt a nők, a baseballt a férfiak játsszák, előbbi például a pálya és a labda méretében, továbbá az ütő súlyában tér el az utóbbitól. Csupán hat-hat ország válogatottja szerepelhet Tokióban.

Forrás: AFP

Sportmászás: látványos és izgalmas sportág, amelyben az összes indulónak három mászási formában kell megméretnie (gyorsasági, nehézségi és boulder), az összesített eredmény alapján hirdetnek eredményt. Nehéz kihívás a versenyzőknek, hiszen ritka, hogy valaki mindhárom műfajban kiemelkedően teljesítsen.

Karate: a sportág őshazájában debütálhat a játékok programján a karate, amelyben kata (formagyakorlat) és kumite szakágban versenyeznek a sportolók. A kumitében, az egymás elleni harcban nemenként csupán három súlycsoport képviselői kapnak lehetőséget.

Gördeszka: A tradíciókat tisztelve el kell ismerni, a súlyemelésnél vagy a birkózásnál garantáltan népszerűbb a gördeszka, amely a 2000 után születettek generációját fogja meg. Street- (utcai) és parkversenyszámot rendeznek.

Forrás: AFP

Hullámlovaglás: Bár a világon már több nagyon menő hullámmedence épült, a szervezők a nyílt vízen tartják meg Japánban a szörfversenyeket. Több részlet mellett a pontozáskor sokat számít majd, hogy ki milyen trükköt mutat be.

Forrás: AFP