Mi leszel, ha nagy leszel? – Legyél munkavédelmi előadó!

Nagy dilemmát okoz egy-egy képzés kiválasztása? Nem vagy egyedül! A legtöbbünk számára nagy kihívás megtalálni a tökéletes tanfolyamot. Amennyiben nem a diploma mellett döntöttél, ám érettségi után szeretnél egy keresett szakmát találni magadnak, akkor a munkavédelmi előadói tanfolyamot neked találták ki!

Jó-jó, de mit csinál az, aki munkavédelemmel foglalkozik?

Nem meglepő módon munkavédelmi feladatokat lát el és munkabiztonsági szaktevékenységet folytat. Amennyiben egy adott cég felkér egy ilyen szakembert, elvárja, hogy az teljeskörűen feltérképezze magát a megbízó vállalkozást, annak tevékenységkörét, megvizsgálja, hogy mely jogszabályok szerint szükséges eljárni és személyre szabottan érvényesíti a munkavédelmi előírásokat. Miután egy szakelőadó felmérte az esetleges veszélyeket, fenyegetettségeket, értékelte a kockázatokat, kimutatást készített, megoldási javaslattal él a megbízó cég felé. A felmérések elvégzése során szoros együttműködésben áll a munkáltatóval és nem utolsó sorban a munkavállalókkal, ami alapján jelentéseket, dokumentációkat készít, amiket az informatika vívmányai segítségével rögzít.

Forrás: Pixabay

Kinek való ez a képzés?

Mindenkinek, aki szeret pörögni, szervezkedni, emberekkel foglalkozni és kapcsolatot tartani, valamint folyamatosan figyelemmel kísérni a jogszabályi változásokat. A folyamatos tanulás és az önképzés ezen tanfolyam esetén elengedhetetlen, hiszen heti szinten kutatni kell a világhálón, keresni a továbbképzéseket, a szabványok változását követni, valamint a technológia szárnyán repülni, hiszen sok informatikai változás hoz magával munkavédelemmel összefüggő átalakulást. Amennyiben azonban a műszaki innovációk nem vonzanak, ez a képzés nem a te utad. Ugyanis a műszaki technológiák fejlődése törekszik az új munkavédelmi megoldások felfedezésére, így ez a két terület kéz a kézben járnak.

Szükséges bármilyen igazolás a jelentkezéshez?

Felsőfokú szakképzés lévén az érettségi bizonyítvány megléte alapfeltétel.

Milyen igazoló oklevelet kapok, ha elvégzem a tanfolyamot?

Államilag elismert tanúsítvánnyal jutalmaz a képzőközpont, miután elvégezted a tanfolyamot. Ezután az állam által meghatározott vizsgaközpontban teheted le a vizsgát.

Milyen áron és milyen formában indulnak a képzések?

A piacon több iskola és képzőközpont által elérhető a munkavédelmi előadói képzés. Jelen helyzetre való tekintettel több helyen indul digitális formában is, ám vannak iskolák, amelyek ragaszkodnak a személyes jelenléthez. A képzés ára 150 000- 280 000 forint között mozog, melyet a képzőhely kérhet egyösszegben, vagy részletben is. Sok esetben kedvezmény jár az egyösszegű befizetés esetén, továbbá a kismamáknak, valamint a munkanélkülieknek. A képzések időtartama átlagosan 9-12 hónap; egyes iskolák indítanak hétvégi, vagy esti órákban is oktatást.