Tinisikerek a nyári olimpiákon – III. rész: kik voltak a legutóbbi olimpiák legfiatalabb magyarjai?

Néhány kivételes tehetségű fiatalnak egészen másként telik a gyermekkora, mint az átlagos tinédzsereknek, iskolai dolgozat vagy a felelés, netán a nyári vakáció helyett olimpiai szereplés jár a fejükben. A közelgő tokiói nyári játékok apropóján sorozatban gyűjtjük össze a sporttörténelem tinihőseit.

Mire mentek a magyar tinik a legutóbbi olimpiákon? A sorozatunk harmadik részében azt néztük meg, hogy a legutóbbi négy nyári olimpián ki volt a magyar küldöttség legfiatalabb tagja, mire jutott az aktuális játékokon, illetve, akinél eltelt megfelelő idő, mire vitte később.

2016, Rio de Janeiro – Késely Ajna (úszás, 14)

Forrás: MediaWorks

Az Egerszegi Krisztina-utódnak is kikiáltott tehetség még be sem töltötte a 15. életévét, amikor rajtkőre állt a brazil metropoliszban, hiszen a játékok augusztus 5-én kezdődött, ő meg szeptember 10-én lett 15. A 4×200 m-es gyorsváltóval rögvest olimpiai pontszerző lett, hiszen a hatodik helyen zárt, a döntőben is úszhatott, ráadásul 200 és 400 m-es gyorsúszásban is vízbe szállhatott.

Azóta a felnőttek között világbajnoki negyedik lett 2019-ben, és még riói játékok előtt Európa-bajnoki aranyat ünnepelhetett a 4×200 m gyorsváltóval. A korosztályos pályafutását háromszoros ifjúsági olimpiai bajnoki, egy vb- és 15 Eb-arannyal zárta, jelenleg készül a tokiói olimpiára.

2012, London – Szilágyi Liliána (úszás, 15)

Forrás: MediaWorks

Négy évvel korábban is az úszók adták a küldöttség legfiatalabbját, a nagyreményű, ám még csupán 15 éves Szilágyi Liliánát. A sportcsaládból származó fiatal 100 m pillangón kóstolt bele a semmihez sem hasonlítható légkörbe, a 34. lett.

Két évvel később két aranyérmet szerzett az ifjúsági olimpián, junior vb-n két ezüstig jutott, a felnőttek között pedig a 2016-os Eb-n érte el nagy sikerét, a második helyen zárt 200 m pillangón. A riói játékokon nem jutott döntőbe, azóta pedig hektikus a karrierje, az elmúlt években gyakran váltott klubot és edzőt. A még mindig csak 24 éves sportoló vélhetően keresi önmagát, a tavalyi év végén bejelentette, hogy 2021 nyaráig nem versenyez, így Tokióról is lemarad.

2008, Peking - Kapás Boglárka (úszás, 15)

Forrás: MediaWorks

15 évesen és 111 naposan a pekingi küldöttség legfiatalabbja volt Kapás Boglárka, aki 400 m gyorson szállhatott vízbe, és végzett a 29. helyen. Szép karrier indult el, hiszen az utánpótlás-világversenyeken is remekelt (például két ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerzett 2010-ben), majd a felnőttek között is megállta a helyét.

Hat Európa-bajnoki címe közül négyet gyorsúszásban ért el, ám aztán visszatért a kezdetekkor is kedvelt pillangóhoz, világbajnokságot már ebben a műfajban nyert 2019-ben, plusz további két Eb-t akasztottak aranyat a nyakába.A most 28 éves sportoló természetesen a tokiói játékokra is utazik, ez lesz a negyedik nyári olimpiája.

2004, Athén - Verrasztó Evelyn (úszás, 15)

Forrás: MediaWorks

A világ- és Európa-bajnok úszó, Verrasztó Zoltán lánya, Evelyn volt a csapat „benjáminja" 2004-ben, hiszen ő is 15 évesen indulhatott az athéni játékokon, 200 m háton a 14. lett. Később rövid pályán úszott világcsúcsot, nyert Eb-t, váltóban a hagyományos, 50 m-es medencében is aranynak örülhetett. A karrierjéről sokat elmond, hogy még most is tart, nemrég, a májusi Budapesten rendezett Eb-n is a dobogó második fokára állhatott a 4×200 m-es gyorsváltóval.