A kemény külső mögötti érző lélek: boldog születésnapot, Vin Diesel!

Saját rendezésű filmje hozta meg az első elismerést és lehetőségeket a ma az 54. születésnapját ünneplő Vin Dieselnek, aki telemarketingesként gyűjtötte össze a költségeket, ám dolgozott biztonsági emberként is.

Noha szerepelt a Ryan közlegény megmentésében, kölcsönözte a hangját Groot karakterének A galaxis őrzői első és második részében, no meg a Bosszúállók: Végtelen háborúban, Vin Diesel neve egyértelműen a Halálos iramban sorozattal kapcsolódott össze. Dominic Toretto megformálója ma ünnepli az 54. születésnapját, amelynek apropóján a köszöntés mellett megérdemli, hogy felrajzoljuk a pályaívét.

Mark Sinclar néven született, és vér szerinti apjával sosem találkozott, a Vin nevet mostohaapjának Vincent vezetékneve után vette fel. Ikertestvérével, Paullal együtt Greenwich Village-ban, egy művészeknek fenntartott társasházban nőtt fel asztrológus édesanyjával és a már említett mostohapapával. A nevelőapja színészek instruálásával foglalkozott, egyetemen is tanított, Dieselnek így aztán volt honnan kedvet kapnia a színészkedéshez.

A screentrant.com nevű oldal rengeteg érdekességet gyűjtött össze róla, így aztán azt is, hogy végül kissé szürreálisan került közel a színpadhoz: gyerekként a barátaival szét akartak verni egy elhagyatott, ám színházként is működő épületet, ehelyett forgatókönyvet kapott, és már gyerekként szerepelni kezdett.

Forrás: Getty Images

A középiskolai éveiről nem sokat tudunk, gyaníthatóan azért, mert már ekkor sok más érdekelte a suli helyett. Bár színpadon színészkedett, 15 évesen komolyan edzeni kezdett, és annyira kipattintotta magát, hogy hamar biztonsági ember lett egy menő New York-i klubban - innen jött a neve második fele, a Diesel. A kemény külső érző lelket takart, mert ezzel a munkával párhuzamosan sokat olvasott, például Albert Camus-t, viszont a hegyomlásszerű külső miatt gyakran elriadtak tőle a rendezők, így kevéssé tudta kamatoztatni a tehetségét.

A középsuli befejezése után a New York-i Hunter főiskola színésztagozatára jelentkezett, ám végül a nevelőapja miatt angol nyelv és irodalom szakra módosított, és forgatókönyvírást is tanult, amely később segített neki a saját filmjeiben a karakterek megformálásában. Bízott önmagában, ezért felhagyott a főiskolai tanulmányaival, Los Angelesbe utazott, ám az álmok nehezen kezdtek megvalósulni, a színészi karrier helyett telemarketingesként dolgozott.

Anyagilag megszedte magát, de szerepeket továbbra sem kapott, ezért inkább magának kreált szereplési lehetőségeket. Több lépcsőben eljutott a Sokarcú leforgatásáig, amelyben nagyjából mindent ő csinált, és 3000 dollárból hozta össze a filmet. A kemény munka kifizetődött, hiszen kisebb-nagyobb buktatók árán a cannes-i filmfesztiválra is eljutott, és sok elismerést kapott. A következő filmje, a Kívülállók kevésbé lett sikeres, ám ajtókat nyitott meg.

Hamarosan a Ryan közlegény megmentésében kapott kisebb szerepet, majd a Szuper haverben szinkronszínészként remekelt, azóta is szereti ezt a munkáját. A Pitch Black – 22 évente sötétségben maga hajtotta végre az akciójeleneteket, a Brókerarcokban is szerepelt, és a Keménykötésűek is szép pont az életrajzában.

A világhírnevet azonban a 2001-es Halálos iramban hozta meg számára, Paul Walkerrel és Michelle Rodriguezzel szupersztárok lettek. A szériából eddig összesen kilenc film készült, a legutóbbit éppen nemrég mutatták be. Persze Vin Diesel ki-ki lépett a száguldás univerzumából, a Pitch Blackben megismert Riddick alakjába többször is visszabújt, miközben vízjátékban és Marvel-filmekben is szerepelt. Akármit nem vállalt el, a szupersztárrá válás előtt és után is simán visszadobta a felkínált szerepet, ha valami gondja akadt vele.

A hatalmas külső érző szívet takar, imádja a videójátékokat, a Dungeons & Dragons és a World of Warcraft is a kedvence. Három gyermek édesapja, harmadik gyermekét, Pauline-t a 2013-ban elhunyt Paul Walker tiszteletére nevezték el így, Paloma Jimenezzel 2008 óta alkot egy párt.

Forrás: Getty Images

Bár Kálid Artúr és Gesztesi Károly is szinkronizálta, a Halálos iramban részeiben többnyire Galambos Péter hangján szólal meg, ám ha tehetjük, hallgassuk meg eredetiben is a vonzóan mély hangú színészt.

Névjegy

Vin Diesel
amerikai színész

- született: Alameda County (California), 1967. július 18.
- édesanyja: Delora Sherleen Sinclar, mostohaapja Irving H. Vincent, vér szerinti apjával sosem találkozott
- ikertestvére Paul, míg ő maga Mark Sinclar néven látta meg a napvilágot
- horoszkópja: rák
- három gyermeke édesapja
- leggyakoribb magyar hangjai: Galambos Péter és Dézsy Szabó Gábor, korábban Gesztesi Károly